• NL
  • EN
  • Blog
    09 feb 2017

    Tewerkstellen, hoe doe je dat?

    De arbeidsmarkt is lang geen tête-à-tête tussen werknemer en werkgever meer. Er duiken steeds meer nieuwe spelers in het verhaal op: freelancers, consultants, uitzendkrachten en noem maar op. Hoe pak je dit juridisch aan? Advocate Sabine Vanoverbeke schetst de drie mogelijkheden om mensen tewerk te stellen.

    1. Aanwerving van onbepaalde of bepaalde duur

    Dit is de klassieke, rechtstreekse manier van mensen inzetten, die het meest wordt ‘gepromoot’. Vooral dan de arbeidscontracten van onbepaalde duur.

    2. Uitzendarbeid

    Uitzendarbeid wordt de laatste jaren steeds succesvoller. Op een vrij flexibele manier krijg je arbeidskrachten ter beschikking, aangeboden door een uitzendbedrijf. Een van de punten in het wetsontwerp van minister Peeters om meer flexibiliteit te krijgen, draait rond uitzendarbeid. Hij stelt voor om uitzendkrachten in te zetten met een overeenkomst van onbepaalde duur, in dienst van het uitzendbureau. Dat moet de inzet en de binding met de werkgever vergroten. De uitzendkracht wordt naar verschillende opdrachten gestuurd. In perioden dat er geen werk is voor hem, krijgt hij toch nog een vergoeding van zijn werkgever, het uitzendbureau.

    3. Freelancers, consultants, subcontractors,…

    Hier duiken de meeste juridische problemen op. Deze samenwerkingsverbanden staan niet expliciet, met deze termen, vermeld in het arbeidsrecht. Het gaat om mensen die extern zijn, met wie bedrijven willen samenwerken en die soms ingebed worden in de eigen organisatie. Ze werken niet en mogen ook niet werken onder het gezag van het bedrijf waarmee ze samenwerken.

    Ook het inhurende bedrijf mag geen gezag uitoefenen over de werknemers van de ondernemingen waarmee wordt samengewerkt. Juridisch heet dit ‘ter beschikking stellen van personeel’ en dat is verboden.Precies daar knelt vaak het schoentje.

    “Waar ligt de grens van al dan niet gezag uitoefenen?”, vraagt Karel Deridder, topman bij de RSZ, zich af. “Dat is geen exacte wiskunde maar een geheel van feitelijke elementen. Je begeeft je al snel richting schijnzelfstandigheid, iets wat we steeds meer zien opduiken. Het gebeurt niet altijd bewust of met het oog op fraude. Vaak is het onwetendheid.”

    Wendbaar rekruteren, een noodzaak in 2020? 

    Wie wil overleven in deze snel veranderende, onzekere wereld moet behoorlijk flexibel zijn. Wat zijn de uitdagingen waarvoor we staan, welke kansen zien we en wat zijn werkbare oplossingen? Lees er alles over in de volledige whitepaper.

    Whitepaper VMS MSP: wendbaar rekruteren
    Time to get started.
    Time to get started.

    Barst je van de ideeën, maar twijfel je over de aanpak? Of loop je tegen een technologisch dilemma aan? Boek een gratis innovatiegesprek om te brainstormen en sparren met een recruitment tech specialist.

    Get in touch